top of page

Kartlegg kompetanse og still krav til oss Ukrainere

Larvik FrP

3. jun. 2024

Når vi bare får penger uten å jobbe, ser mange ukrainere ikke noen vits i å bidra.

På Larvik FrP sitt gruppemøte 3. juni fikk vi et kort møte med Elena Gukasian. Elena er en av over 72.000 Ukrainere som har fått en trygg havn i Norge siden Russland gikk til angrep på landet hennes 24 februar 2022.


Etter at hennes kjære Kherson ble beleiret og okkupert kort tid etter krigsutbruddet var flukt eneste mulighet.


Jeg liker å jobbe og er glad i mennesker og har måtte lære meg språket. Det går greit, men dette er noe helt annet enn jobben min i Kherson. Der drev jeg restaurant.


Det er mange fra Ukraina som kommer med en innstilling om at de kan gå rett inn og jobbe på det nivået de hadde i hjemlandet. Slik er det selvfølgelig vis ikke. Det er ikke lett for dem å forstå.


Jeg prøver å forklare nyankomne Ukrainere, for jeg har vært tolk, at du må lære deg norsk språk, så må du tåle at du kanskje må begynne på et lager, en butikk eller en annen "lav" jobb selv om du jobbet på et kontor eller var advokat før. Det er ikke slik at din utdannelse fra Ukraina er godkjent i Norge.


I tillegg får vi mange penger for å ikke gjøre noe. Da er det ikke noe vits å prøve. Ingen vits å jobbe. Det lønner seg ikke. I Norge er dere altfor snille.


I dag jobber hun selv deltid ved Stavern Sykehjem og studerer helsefag i tillegg. Men, jeg opplever at det Norske systemet ikke oppmuntrer Ukrainere til å jobbe. det er synd.


Hva mener du da at Norge skal gjøre for å endre på dette?


Først må noen som forstår Ukrainsk mentalitet møte oss og fortelle hva det kreves av oss i Norge. Still krav og kartlegg kompetanse. Vi tåler å jobbe! Det er ikke bra at noen bare får.


Dette kommer fra en tøff dame som vi gjerne hjelper.
bottom of page